מורן זוהר, נטורופתית ND
הימים האחרונים הינם ימים של חוסר שקט, עומס רגשי מתמשך וחוויות שמטלטלות את כולנו.
כל אחד מאיתנו מרגיש את המצב בדרך שונה, יש מי ששרוי תחת לחץ וחרדה קיומית, יש מי שמנסה להזיז את הלחץ הצידה כדי להצליח לנהל את משימות היום- יום ויש מי שכלל לא מרגיש שהוא נמצא תחת לחץ.
בין אם נרצה ובין אם לא, בין עדכוני החדשות, חוסר הוודאות והעומס הנפשי רמות הסטרס עולות, ואיתו גם עולות רמות הקורטיזול (הורמון הסטרס). בו זמנית מגיעות גם השפעות פיזיות כמו עלייה ברמות הסוכר בדם, עייפות, קושי בריכוז, שינה לא סדירה, תיאבון משתנה וכמובן שגם אכילה רגשית.
בתקופה הזו יותר מתמיד חשוב למצוא איזון, לא כדי להתעלם מהמציאות ,אלא כדי להחזיק בתוכה חוסן.
להיאחז בעוגנים שיאפשרו לנו לשמור על שפיות ולעבור את התקופה הזו בצורה הטובה ביותר וגם לשמור על שגרת יום והרגלים קבועים כמה שניתן.
וכמובן שאין דרך טובה יותר להתמודד מאשר בדרך הטבע.
הנה ארבע דרכים טבעיות להתמודד עם הסטרס-
1. בראש ובראשונה איך לא, עומדות פטריות המרפא. בעולם הרפואה המסורתית הן מוכרות מזה אלפי שנים בזכות התרומה שלהן לחיזוק הגוף והנפש. בשנים האחרונות הן צברו פופולריות גם בעולם המערבי בזכות מחקרים המוכיחים את השפעתן על מערכת החיסון, מערכת העצבים והאיזון ההורמונלי. אחת התכונות הבולטות של פטריות המרפא היא היותן אדפטוגניות- כלומר, הן עוזרות לגוף להסתגל למצבי סטרס, עומס או שינוי מבלי לדכא או לעורר באופן חד מידי. קיימים שני סוגים של פטריות מרפא שאני משלבת בשגרת היום-יום שלי ודואגת גם לתגבר בזמן עומס רגשי וסטרס.
ריישי- פטריית השלווה והאיזון.
הריישי תומכת בוויסות מערכת העצבים, מסייעת להרגעה, שינה טובה, והתמודדות עם חרדות . היא מחזקת את מערכת החיסון, במיוחד בתקופות של סטרס כרוני שפוגע ביכולת הגוף להגן על עצמו. היא גם תורמת לאיזון הורמונאלי ובין היתר גם משפיעה על רמות הקורטיזול- הורמון הלחץ שעולה באופן טבעי בזמן סטרס מתמשך. פטריית הריישי, כמו יתר פטריות המרפא, מתאימה לשימוש ארוך טווח ואין צורך בבדיקות מוקדמות לפני שלוקחים אותה. גם היא נכנסת בשגרת היום-יום כדרך חיים.
קורדיספס- מקור טבעי לאנרגיה ואם כל הפטריות.
פטריית הקורדיספס משפרת את הסיבולת הפיזית והנפשית ומעוררת את הגוף בעדינות מבלי לגרום לעומס על מערכת העצבים. בנוסף, היא מעודדת פעילות מיטבית של בלוטת האדרנל, שמייצרת את הורמוני הסטרס. הקורדיספס מצוינת למצבים של עייפות, חוסר מוטיבציה וסטרס מתמשך והיא מתאימה במיוחד לאנשים שחווים עומס גופני או מנטלי בצורה אינטנסיבית.
בימים כאלו של חוסר וודאות ולחץ מתמשך, כשהגוף מפריש עודף קורטיזול, מה שעלול להוביל לתשישות, קשיי שינה, ירידה בחיסון ותחושת שחיקה, פטריות המרפא ובעיקר הריישי והקורדיספס, מחזירות לגוף איזון ומייצבות את התגובה הפיזיולוגית והרגשית לסטרס בצורה עדינה, טבעית ויעילה. עכשיו יותר מתמיד, הן אחד מהעוגנים המרכזיים שלי וחלק בלתי נפרד משגרת היום- יום.
2. תזונה: תזונה טבעית וטובה תדע גם היא לרומם את הגוף והנפש לעומת תזונה לקויה שתעשה בדיוק את הפעולה ההפוכה. בזמן שבו הגוף חווה סטרס, גם רמות הקורטיזול עולות, מה שמביא לעלייה ברמות הסוכר בדם ובדחף שלנו לאכול בעיקר סוכרים ופחמימות פשוטות. הצורך הזה מגיע מהמצב שבו בטבע סטרס מתפרש כמצב שבו אנחנו צריכים אנרגיה זמינה על מנת לאפשר לגוף לברוח מהר ככל הניתן או להילחם בכל הכח. אבל!!! בסטרס שאנחנו מכירים אין לנו לרוב צורך באותה הפעילות הפיזית וככה אנחנו נשארים עם אותה האנרגיה הזמינה שאגרנו מבלי שהיה בה צורך. תזונה טבעית תהיה המענה הנכון למצבי סטרס כמו זה שאנחנו חווים כעת. תזונה כזו שתשאיר את רמות הסוכר מאוזנות ותמנע קפיצות חדות ברמות הסוכר. הנה כמה מאכלים שכדאי לכם לשלב:
שיבולת שועל- עשירה בטריפטופן (חומצה אמינית חיונית) ובוויטמיני B שתורמים לייצור סרוטונין- ״ הורמון האושר״ שעוזר להירגע ולשפר את מצב הרוח. בנוסף, שיבולת השועל היא מנחמת ומחממת וכחלק משגרה קבועה תיתן תחושת ביטחון ורוגע.
קקאו נא- מעלה סרוטונין ודופמין וכך עוזר לרוגע והעלאת מצב הרוח.
יוגורט פרוביוטי- תורם לשיפור חיידקי המעי למעי יש קשר ישיר עם המוח וכך מתקבלת השפעה טובה על מצב הרוח והפחתת סטרס. בנוסף, חיידקים טובים במעי מסייעים בייצור סרוטונין ותורמים לשיפור מצב הרוח, שינה טובה ותחושת רוגע.
זכרו שתזונה לקויה יכולה להחמיר סטרס ולהשפיע על הגוף בין היתר ע״י חוסר איזון הסוכר בדם, חוסרים תזונתיים, פגיעה במיקרוביום, עידוד דלקתיות ועוד. כל אלו יקשו על הגוף להתמודד עם הסטרס, יגבירו עייפות ויגמרו לתחושת גבוהות יותר של לחץ וחרדה.
לכן, השתדלו להימנע ממאכלים עתירי סוכר, מזונות אולטרה מעובדים, מאכלים מטוגנים וגם כאלו המכילים כמויות גבוהות של מלח.
3. פעילות גופנית: פעילות גופנית היא אחת הדרכים היעילות, הזמינות והטבעיות ביותר להפחתת סטרס. במהלך פעילות גופנית משתחררים אנדורפינים, אותם הכימיקלים המכונים ״הורמוני האושר״ אשר משפרים את מצב הרוח, מגבירים אנרגיה ומפחיתים תחושות חרדה ודכדוך.
פעילות גופנית סדירה מאזנת את רמות הקורטיזול, תורמת לשינה איכותית יותר, משפרת דימוי עצמי ותחושת שליטה ויוצרת שגרה מנטלית וגופנית שהיא קריטית בתקופות של חוסר וודאות. אין צורך בפעילות עצימה על מנת לקבל את האפקט המרגיע שבפעילות גופנית. גם הליכה מהירה, יוגה, רכיבה על אופניים או כל פעילות מהנה תעשה את העבודה. העיקר להתמיד ולתת לגוף כלי טבעי לשחרור מתחים. בימים האלו, בהם הסטרס מציף אותנו מכל כיוון, תקפידו על שגרת אימונים סדירה ויומיומית ותדאגו להתחיל את הבוקר שלכם בפעילות ספורטיבית כלשהי. אם אין לכם אפשרות להתרחק מהבית, לכו בקרבת הבית, אם אין כלל אפשרות לצאת, בצעו פעילות כמו מתיחות, יוגה או אימון כח בתוך הבית. העיקר לייצר תנועה.
4. נשימה מודעת- תרגילי נשימה הם כלי פשוט ועוצמתי לאיזון סטרס, בזכות היכולת שלהם לאותת למערכת העצבים ״להירגע״. קיימות שיטות שונות לתרגול, אחת מהן היא נשימה סרעפתית (נשימת בטן) בה יושבים בנוחות עם יד אחת על החזה ושנייה על הבטן, שואפים עמוק דרך האף במשך 4 שניות כך שהבטן מתנפחת ונושפים לאט דרך הפה כ6 שניות. במהלך תרגול זה חוזרים על הפעולה במשך 5 דקות. נשימה סרעפתית עוזרת להפעיל את מערכת העצבים הפאראסימפתטית ולהאט את הדופק. קיימות שיטות שונות לתרגול נשימות, ההמלצה שלי היא להכניס את התרגולים האלו לשגרת הבוקר, לפני השינה וגם ברגעים של לחץ. אפילו דקה אחת בלבד יכולה לעשות הבדל משמעותי.
דווקא בימים של סטרס, חשוב לתת מקום לטיפול עצמי. נסו לשמור כמה שניתן על שגרת יום שתאפשר לכם וודאות בעולם של חוסר וודאות. תתחילו את היום שלכם באימון ומנת קורדיספס, תקפידו על תזונה מזינה במהלכו, תנשמו כשצריך ותשלבו גם את הריישי לאיזון ורוגע בערב וגם במהלך היום במידת הצורך.
הטבע כאן כדי לעזור, כל שנותר לנו הוא לתת לו להיכנס.
זכרו שאת מה שאי אפשר לשנות- חשוב לדעת להרפות. ואת מה שכן- חשוב לחזק, להזין ולהחזיר לאיזון.
הגוף שלנו הוא המקום היחיד שבו נגור כל החיים- בואו נעשה ממנו בית רגוע.
השארת תגובה